Skaff deg uføreforsikring før du blir syk

Martin Aasen Wright
UFØREFORSIKRING: Min oppfordring kan ikke bli mer entydig, og denne går til alle som ikke har vært syke: ring forsikringsselskapet og spør om uføreforsikring. FOTO: Privat

Du lever intetanende om at livet ditt en dag kan endre seg for alltid. Det som reddet meg, var at jeg hadde tegnet en uføreforsikring før jeg ble alvorlig syk. Det må du også gjøre.

Mann (38) skal snart bli pappa. Mann (38) gjør noen viktige valg: ringer forsikringsselskapet og spør om pensjon og forsikring. Bygger rede og tenker på fremtiden. Resultat: forsikringsselskapet og mann (38) blir enige. Mann (38) tegner uføreforsikring og øker månedssatsen på pensjonssparingen.  

Tre år senere: mann (41) ligger på kjøkkengulvet med hjerneslag. Sønn (snart tre år) humper på magen til pappa. Mann (41) har sikret seg økonomisk med uføreforsikring.

Ta ansvar for egen helse

Den uføreforsikringen reddet meg og min familie da jeg ble syk. Jeg fikk hjerneslag da jeg var 41 år. Det er ungt. Før jeg kjente de enorme smertene kverne seg gjennom hjernen og jeg mistet følelsen i venstre armen, tenkte jeg aldri på at jeg i en så ung alder skulle tenke på at jeg kunne bli alvorlig syk. Men det ble jeg. 

Og jeg hadde hørt på gode råd fra en dyktig person i et forsikringsselskap. Lyttet til gode råd.

Du kan bli syk som ung. Jeg tok ansvar for min egen helse, og min familie som var på vei inn i livet mitt. Min oppfordring er at du gjør det samme. Og du må gjøre det før du blir syk. Forsikringsselskaper avslår uføreforsikringer til fremtidige kunder som har vært syke, eller som har journal på at de kan være eller bli syke.

Merk dere særlig det siste jeg skriver jeg her. Har du hatt kreft eller hjerneslag, er du ute av bildet. Har du hatt svimmelhetssymptomer som er journalført av helsepersonell, er du også sannsynlig ute. Husk det.

Ta ansvar for egen helse før du blir syk!

Kjøpe klær til barna

Norge har verdens beste helsevesen blant de 11 rikeste landene i verden, ifølge den amerikanske stiftelsen The Commonwealth Funds analyser i 2021. 364.000 nordmenn mellom 18 og 67 år går på uførhetstrygd, ifølge NAV. Det er nesten 11 prosent. Jeg mener det tallet er skyhøyt. Da er min klare beskjed at på veien mot en potensiell uføretrygd må du ha tenkt på hvordan du skal klare deg om du blir syk eller skadet slik at du ikke kan jobbe. For det meste i samfunnet handler om jobb og penger. Sånn er det. Innse det. Det er spillereglene.

Uføretrygden er 66 prosent av gjennomsnittsinntekten din de tre beste av de fem siste årene før du ble syk. Har du tjent bra, klarer du deg kanskje, men har du ikke det, blir hverdagen en helt annen. Har du uføreforsikring, kan du tette igjen helt eller delvis gapet mellom tidligere lønn og uføretrygd. 

Jeg hadde redusert inntekt da jeg gikk på arbeidsavklaringspenger (AAP) kombinert med jobb fordi jeg var i en opptrappingsfase. Min familie nøt godt av min uføreforsikring som sagt, men hvordan hadde vårt liv blitt påvirket hvis jeg ikke hadde skrevet under på det papiret noen år før? Vi hadde vært mye mer presset økonomisk. Vi hadde i verste fall ikke klart å betale lån og regninger. Vi hadde ikke kunnet kjøpe klær til barna våre. 

Vi hadde måttet ta noen store valg på hvor vi skulle bo, og hvordan vi skulle få mat på bordet. Hvordan klare seg som familie i en velferdsstat hvor «alle» klarer seg.

Min oppfordring kan ikke bli mer entydig, og denne går til alle som ikke har vært syke: ring forsikringsselskapet og spør om uføreforsikring.

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo og Akershus

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *