Nytt orienteringskurs for slagrammede

Orienteringskurs på Bøler
RETNINGSSANS: Etter hjerneskade kan retningssansen være endret, men det kan du få trent på under orienteringskurset som LHL Hjerneslag Oslo og Akershus arrangerer i samarbeid med Oppsal Orientering og Norges Orienteringsforbund. På bildet ser vi Bente Endresen under fjorårets kurs. FOTO: Martin Aasen Wright

Jeg har brukt orientering som en del av opptrening etter hjerneslag, og tok derfor initiativ til et orienteringskurs for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade i fjor. Kurset ble så godt mottatt at vi starter opp igjen med nytt kurs på forsommeren.

Kurset arrangeres av LHL Hjerneslag Oslo og Akershus i samarbeid med Oppsal Orientering og Norges Orienteringsforbund, og går over seks kvelder. Første kurskveld er mandag 30. mai 18:00-20:00 ved Nøklevann skole.

I fjor hadde vi med deltakere som hadde fatigue, kognitive utfall og synshemming, balanseutfordringer eller nedsatt bevegelighet, uten at det på noen måte la nevneverdig demper på motivasjonen for å lære å lese kart og terreng, og bruke kompass.

Alle kan delta

På årets kurs kan alle delta, uansett forhåndskunnskap om orientering og fysisk og/eller kognitivt funksjonsnivå. Gjennom kurset vil deltakerne lære grunnleggende forståelse for orientering, og bli utfordret kognitivt og fysisk gjennom øvelser som går på kartforståelse, romforståelse og retningssans, samt løyper med poster på flatmark og ute i terrenget, avhengig av funksjonsnivå.

I fjor hadde vi blant annet karttegnstafett, kjegleorientering, stjerneorientering, belgisk-o, poengorientering og forenkling av kartet. Aktivitetene hadde på forskjellig vis og med ulik vanskelighetsgrad utfordret deltakerne på konsentrasjon, hukommelse, retningssans og romforståelse.

Noen av tilbakemeldingene etter kurset sist høst var:

«Nå må jeg hvile meg, jeg er tung i hodet». «Jeg skjønner jo ikke forskjellen på høyre og venstre!». «Dette er så bra!»

Satser på paraorientering

Instruktører fra Oppsal Orientering vil veilede og undervise under kurset. De to siste kveldene vil kurset være en del av treningen til Oppsal Orientering, som etter fjorårets kurs har styrket sin satsing i paraorientering. Et av de viktigste satsingsområdene for Norges Orienteringsforbund er paraorientering, som har som mål at alle, uansett hemming skal kunne drive med orientering på sitt nivå.

Kursleder er undertegnede som har brukt orientering som en del av opptreningen etter slag, både turorientering (Ola Dilt), treningsløp i Oppsal Orientering og konkurranser.

Kursdatoer:

Mandag 30. mai, mandag 13. juni, mandag 15. august, mandag 29. august, tirsdag 13. september og tirsdag 27. september

Gratis påmelding: Send epost til martin.aasen.wright@gmail.com

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo og Akershus

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *