Å snakke med små barn om hjerneslag

Snakke med barn om hjerneslag
KONKRET OG ÆRLIG: Små barn forstår mer enn vi kanskje tenker over, og derfor er det viktig å snakke konkret og ærlig om det som er skjedd på det språket barnet forstår. Bildet er fra innspillingen av webinaret «Det usynlige etter hjerneslaget» med Sanden Media og LHL Hjerneslag som ble sendt på Facebook 28. oktober, og som kommer til å ligge ute som opptak. FOTO: Privat

De minste barna forstår mer enn vi trolig tenker over når alvorlig sykdom rammer familien. Mitt råd er å være konkret og ærlig, og snakke på et språk barnet forstår.

Det jeg deler i dette blogginnlegget er på ingen måte endelig, men noen erfaringer vi har gjort oss her hjemme de fire siste årene.

Jeg har hatt kognitive utfall etter hjerneslag som kan forklares med atferdsendringer og fatigue. Ukontrollert sinne og frustrasjon, og manglende mental kapasitet og utholdenhet. Det tok meg to år før jeg begynte å se ringvirkningene av min endrede atferd.

Dialog og åpenhet

Helsevesenet er mest til for pasienten. Den pårørende står ikke helt uten tilbud om hjelp, men det er ikke så langt unna. Er man heldig, kan man få delta på pårørendeseminar eller få en egen samtale med psykolog eller sykepleier. Men i all hovedsak handler behandling og rehabilitering om at den slagrammede skal hjelpes og tas vare på.

Jeg har ennå ikke nevnt barna.

Tidligere har jeg åpent delt mine erfaringer med ukontrollert sinne og frustrasjon overfor sønnen min som var to og et halvt år da jeg fikk slag. Hva har jeg gjort for å unngå at jeg pusser tennene på sønnen min med fysisk tvang og kvesser til med sårende kommentarer overfor mine nærmete?

Kort oppsummert handler det om dialog og åpenhet. Snakke åpent sammen og sette ord på den situasjonen vi står i.

Konkret og ærlig

Hvordan snakker man så med små barn? Min erfaring er at små barn oppfatter sin verden helt konkret. Derfor er mitt råd å si det konkret på det språket barnet har. Jeg har brukt mye tid på å snakke med sønnen min om at «da pappa hadde vondt i hodet ble han hentet i sjukebil, og derfor kan han noen ganger bli sint og dum».

Stiller barnet spørsmål, skal du være ærlig. Det betyr ikke at du nødvendigvis forteller hele sannheten med alle alvorlige detaljer, det kan gjøre barnet redd, men fortell nok til at barnet forstår hvorfor mamma eller pappa oppfører seg annerledes enn forventet.

Emosjonsveiledende tilnærming

Det finnes tilbud der ute som kan være nyttig. Eksempelvis foreldreveiledningskurset «Tuning into kids» som kona mi og jeg var på ved helsestasjonen i bydelen. Vi meldte oss ikke på kurset fordi jeg hadde hatt slag, men fordi vi sammen ville gjøre noe som kunne være bra for sønnen vår.

Jeg hadde allerede en viss erfaring med å telle til ti og gå ut av rommet, og til og med en runde i nabolaget når det koker av småbarnstrass.

Etter at jeg høsten for to år siden begynte å innse at min atferd var endret, har det gjennom å jobbe med seg selv gradvis blitt mye bedre. I dag har sønnen min og jeg det fint sammen. Vil du vite mer, se gjerne webinaret «Det usynlige etter hjerneslaget». Har du spørsmål, ta gjerne kontakt!

I morgen, 29. oktober er Verdens hjerneslagdag. Gratulerer med dagen!

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo og Akershus

martin.aasen.wright@gmail.com

WEBINAR, 28. OKTOBER:

Det usynlige etter hjerneslaget (LHL Hjerneslag og Sanden Media)

KOMMENDE FOREDRAG:

Pappa, er du sint?, mestringskurs for slagrammede og pårørende, Kongsberg, 12.-13. november (LHL Hjerneslag og LHL Hjerneslag Ung – Ung Telemark)

Pappa, er du sint?, før-julstreff, Arendal, 5. desember (LHL Hjerneslag – Ung Agder)

En monolog fra en pårørende til en slagrammet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *