Pårørenderollen for en slagrammet

Pårørendewebinar med LHL Hjerneslag
PÅRØRENDE: Under webinaret kom jeg med konkrete råd og anbefalinger til hvordan man kan håndtere sin nye rolle som småbarnsforeldre etter slag, og særlig hvordan være konkrete og ærlige overfor barna og teknikker for å skjerme dem mot vonde atferdsendringer som følge av kognitive utfall. På bildet: Eli Skeid, fastlege (t.v.), Ann Solfrid Merula, pårørende og nestleder i Pårørendealliansen og undertegnede. I tillegg deltok Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver og slagsykepleier i LHL Hjerneslag, Atle Larsen, pasientombud i LHL og LHL Hjerneslag og generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar. SKJERMDUMP: LHL Hjerneslag

800.000 nordmenn er pårørende og utgjør 136.000 årsverk. Nå kan du se opptak av pårørendewebinaret med LHL Hjerneslag.

Pårørende er kona til, mannen til, kjæresten til, mammaen eller pappaen til. Eller sønnen eller datteren til. Pårørende kan også være små barn.

LHL Hjerneslag arrangerte webinaret «Hvordan takle rollen som pårørende til en slagrammet?» onsdag kveld 15. september ved LHL-sykehuset på Jessheim. Panelet belyste pårørenderollen fra flere sider, og kom med råd og anbefalinger.

800.000 mennesker i Norge er pårørende. Det tilsvarer rundt 136.000 årsverk i uformell omsorg og sparer storsamfunnet for nær 40 milliarder kroner, ifølge Pårørendealliansen.

Skjerming av barna

I mitt innlegg fortalte jeg hvor verdifull all innsatsen i hjemmet og hjelpen og støtten fra kona mi har vært for meg. I tillegg snakket jeg om hvordan det har vært for min eldste sønn at jeg fikk hjerneslag da han var to og et halvt år, og hvordan vi som familie har samarbeidet frem til dit vi er i dag.

Det tok meg omkring to år å forstå at kona mi og sønnen min var preget av at jeg hadde usynlige, kognitive senskader etter hjerneslag. De siste par årene har noe av det viktigste for meg vært å sette ord på små barn som pårørende. Under webinaret kom jeg med konkrete råd og anbefalinger til hvordan man kan håndtere sin nye rolle som småbarnsforeldre etter slag, og særlig hvordan være konkrete og ærlige overfor barna og teknikker for å skjerme dem mot vonde atferdsendringer som følge av kognitive utfall.

I panelet var:

  • Ann Solfrid Merula, nestleder i Pårørendealliansen (Hva er pårørenderollen?)
  • Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver og slagsykepleier i LHL Hjerneslag (Hvordan forberede deg på pårørenderollen?)
  • Atle Larsen, pasientombud LHL og LHL Hjerneslag (Hva er dine rettigheter som pårørende?)
  • Martin Aasen Wright, slagrammet og småbarnsfar (Hvilken betydning har de pårørende for en slagrammet?)
  • Eli Skeid, fastlege (Hvordan unngå at den pårørende blir den nye pasienten?)
  • Tommy Skar, generalsekretær LHL Hjerneslag (ordstyrer)

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo og Akershus

Har du spørsmål, send meg gjerne en epost!

martin.aasen.wright@gmail.com

SE WEBINARET:

Hvordan takle rollen som pårørende til en slagrammet?

RELEVANT INNLEGG:

En monolog fra en pårørende til en slagrammet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *