Tenk positivt, helt konkret

Tankemønster etter hjerneslag
TANKEMØNSTER: Hjernen lytter så lenge du bestemmer retningen. Slik kan du endre tankemønsteret ditt. På bildet ser vi undertegnede utenfor Sunnaas sykehus etter et foredrag for helsepersonalet ved avdeling for kognitiv rehabilitering (KRESS). FOTO: Kristian Mykleset

Det er lett å si det, men vanskelig å gjøre det. Kort og konkret, tenk positivt.

Jeg har skrevet det før, og jeg gjør det gjerne igjen; du må gjøre jobben selv, men hvordan? Denne gangen skal jeg fatte meg i korthet: notatbok, lydopptak, speil.

Blir jeg spurt og det har jeg etter hvert blitt en del ganger, svarer jeg gjerne, og jeg gir en oppsummering her.

Konkrete delmål

Dette er min erfaring og det kan naturligvis være andre måter å knekke koden på. Essensen, etter min erfaring, er at en god start er å få konkretisert hva du allerede gjør bra, og tro meg, det er mer enn du har innsett til nå. Det er lettere å tenke på «alt som er feil» enn å tenke på alt det positive.

Tidligere har jeg på denne bloggen skrevet om hvordan jeg har jobbet med stamming og rehabilitering etter hjerneslag, i innlegget «Det er jo bare å tenke positivt». En slags oppsummerende kortversjon av det får du nå.

  • Skriv loggbok
    Her skriver du dine notater, kun for deg selv, hva du synes går bra, om det er å holde en presentasjon eller foredrag, eller trene deg opp etter sykdom. Unngå å skrive det du synes går dårlig, tankene dine er allerede godt inne i det sporet. Poenget med notatboken din er å få bevisstheten din over på det du faktisk lykkes med. Skriv ned punkter hver gang du gjør det du ønsker å endre på. Neste gang du skal inn i samme situasjon, les notatene dine. Vær dønn ærlig, noen ganger er det få punkter, andre ganger flere. Lurer du deg selv ved å pynte på sannheten, er du på feil spor.
  • Lag lydopptak
    Skal du holde et innlegg for en større gruppe mennesker, eller vil du komme deg vekk fra grubletanker? Snakk inn et lydopptak. Du trenger ikke å høre på det, for du har allerede arkivert de tankene. Du kan nå gå videre til neste nivå.
  • Snakk foran speilet
    Hør og se deg selv. Hei på deg selv. Og vær snill med ham du ser i speilet, du skal tross alt se denne personen hver dag.

Disse tre teknikker går over i hverandre, men tro meg, det virker. Banalt? Ja, godt mulig, men jeg ser ikke behovet for å gjøre det vanskeligere enn det er. Vær konkret. Ta det trinnvis. Sett deg delmål som «Innen neste fredag skal jeg…». Gjør det oppnåelig samtidig som du presser deg selv videre.

Bruk medhjelpere, om det er fagfolk eller personer du stoler på. De kan veilede deg og anerkjenne deg, men husk, jobben må du gjøre selv. Unngå å misbruke dine støttespillere, de kan gå lei. Og som jeg har vært inne på tidligere, finn noe som engasjerer deg, om det er trening eller en hobby. Noe som er gøy og som får deg til å tenke på noe annet enn grubling. Hjernen lytter så lenge du bestemmer retningen.

Ha en fin fredag!

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo

martin.aasen.wright@gmail.com

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *