Når pappa har hjerneslag på «Ekko i P2»

Ekko i P2
HJEMME. Vi må begynne hjemme, og involvere våre pårørende. Mandag 9. mars kan du høre radiodokumentaren om småbarnsfamilielivet etter hjerneslag. FOTO: NRK

Dokumentarprogrammet «Ekko i P2» har laget en radioreportasje om hvilken innvirkning alvorlig sykdom kan ha på papparollen og familielivet. Mitt budskap er at vi må begynne hjemme, og involvere våre pårørende. Reportasjen sendes mandag 9. mars.

I løpet av høsten 2019 innså jeg mer og mer at min atferd overfor sønnen min (fem år) var endret etter hjerneslag i 2017. Jeg erfarte at jeg hadde for liten kontroll over min egen frustrasjon, at min tålmodighet var altfor liten, og at jeg kunne bli ukontrollert sint.

Den erfaringen jeg har gjort meg og den innsikten jeg har fått, kan oppsummeres med ett ord: fatigue.

Søkelys: Familien

I samråd med kona har jeg valgt å bruke min og vår erfaring til å rette et nærmere søkelys på en problemstilling som nok gjelder mange der ute, om det er hjerneslag eller annen alvorlig sykdom, eller tung depresjon, eller en annen form for livskrise.

At småbarnsforeldre kan bli frustrerte og irriterte er ikke unormalt og heller ikke kritikkverdig, men jeg har innsett det siste halvåret at de kognitive utfall jeg har fått etter hjerneslag, kan gå utover hvordan jeg håndterer situasjoner med sønnen min hvor det er lett å bli irritert, og i verste fall sint (mer enn hva som er akseptabelt).

Denne problemstillingen har jeg skrevet om på denne bloggen, og holdt foredrag om for medlemmer i LHL Hjerneslag Oslo og for helsepersonalet på avdeling for kognitiv rehabilitering (KRESS) på Sunnaas sykehus.

I Ekko-reportasjen forteller kona mi og jeg om våre erfaringer med hvilken innvirkning hjerneslag har hatt på vårt småbarnsfamilieliv.

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo. Har du spørsmål eller ønsker å ta kontakt?

martin.aasen.wright@gmail.com

LENKE TIL REPORTASJEN PÅ NRK.NO:

Når unge fedre får hjerneslag (starttidspunkt: 1:11, sak nr 4)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *