En vellykket markering av Verdens hjerneslagdag på Litteraturhuset

Verdens hjerneslagdag med LHL Hjerneslag
HJERNESLAG: Verdens hjerneslagdag ble markert med et åpent debattmøte på Litteraturhuset i Oslo, tirsdag kveld 29. oktober. På bildet: overlege ved Oslo universitetssykehus, Hege Ihle-Hansen og generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar. FOTO: Martin Aasen Wright

Verdens hjerneslagdag ble markert med et åpent debattmøte på Litteraturhuset i Oslo i regi av LHL Hjerneslag og Oslo universitetssykehus. Hjerneslag skal ikke bare overleves, det skal også leves med resten av livet.

Hjerneslag fra akuttfase til livet etter – hva er viktig å tenke på? En fullsatt sal på rundt 180 tilhørere fikk høre om hvordan Thoralf Bergersen, styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo opplevde å få hjerneslag, og hvordan han har trent seg opp, fysisk og kognitivt etterpå, samt hvordan hjerneslag har virket inn på familien.

Trening hjelper

Vi lærte mer om betydningen av rask og rett diagnose i akuttfasen, hvor viktig det er med en god dialog mellom lege, sykepleier og pasient, og at trening alltid er ferskvare, selv mange år etter hjerneslag, både fysisk og kognitiv trening.

I panelet satt, foruten Thoralf og Anne-Kristin Bergersen, legene Hege Ihle-Hansen, Guri Hagberg, Else Charlotte Sandset og Christian Georg Lund fra Oslo universitetssykehus, og Maren Ranhoff Hov fra Norsk Luftambulanse, sykepleier Mona Al-Genaee fra Oslo universitetssykehus, fastlege Eli Skeid og fysioterapeut Kristina Flornes Aalo.

Mistanke om hjerneslag? Ring 113

Vi var mange tillitsvalgte fra lokallaget LHL Hjerneslag Oslo og nettverkene LHL Hjerneslag Ung – Oslo og Akershus og LHL Hjerneslag Barn og Unge som stod på stand, både på Nationaltheatret stasjon tidligere på ettermiddagen og inne på Litteraturhuset før og under møtet for å informere om LHL Hjerneslag og dele ut «Prate – Smile – Løfte»-kort.

Ved mistanke om hjerneslag, ta prate-smile-løfte-testen. Om man ikke klarer å snakke som før, smile eller løfte armen, kan det være hjerneslag. Og ring 113 ved mistanke om hjerneslag.

Tommy Skar i LHL Hjerneslag
FULLT HUS: Generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag under Verdens hjerneslagdag i 2019. FOTO: Martin Aasen Wright

Nytt lokallag i Oslo

LHL Hjerneslag Oslo ble startet opp vinteren 2019, og er et lokallag for slagrammede, personer med andre ervervede hjerneskader og pårørende. Lokallaget tilbyr aktiviteter, fellesskap og informasjon. Denne høsten starter vi opp med en klatregruppe som møtes en gang i måneden på Vulkan klatresenter i Oslo.

Både LHL Hjerneslag Oslo og LHL Hjerneslag Ung – Oslo og Akershus holder regelmessige åpne møter i Oslo. På kommende slagkafé arrangert av LHL Hjerneslag Oslo holder undertegnede et foredrag om hvordan fatigue, humørsvingninger og manglende tålmodighet har påvirket familielivet. Foredraget heter «Pappa, er du sint? – Småbarnsfamilielivet etter hjerneslag».

Tid: Mandag 11. november, klokken 18:00-20:00.

Sted: Sagenehjemmet, Oslo.

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo

martin.aasen.wright@gmail.com

Facebook-sider:

LHL Hjerneslag Oslo

LHL Hjerneslag Ung – Oslo og Akershus

Utvalgte mediesaker om Verdens hjerneslagdag:

Reddet livet da han reagerte lynraskt (Thoralf Bergersen og Hege Ihle-Hansen på TV2 «God morgen, Norge»)

Krever bedre rehabilitering av slagrammede (kronikk i Dagsavisen)

Streaming på YouTube:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *