Slik stammet jeg i 2017

Livet etter hjerneslag
GODE VENNER: Stammingen og jeg har det godt sammen. Bildet er fra lanseringen av boken «Ord til besvær – Livet med stamming» (Abstrakt forlag) på Eldorado bokhandel i mars. FOTO: Martin Fjellanger

Bokutgivelse og direktesendt tv, en fortsettelse av det viktige informasjonsarbeidet fra året før, og store, viktige seminarer. 2017 er det året jeg ble venn med stammingen min.

Jeg gikk inn i mitt tredje år som styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS). En periode var vervet nærmest som en fulltidsjobb, og når jeg tenker over det blir vervet bare viktigere og viktigere i takt med hva vi som frivillig interesseforening oppnår.

Bok om stamming

NIFS ga ut boken «Ord til besvær – Livet med stamming» på Abstrakt forlag i mars, den første boken i Norge der personer som selv stammer forteller om sine livserfaringer med stamming. Sammen med initiativtaker Are Albrigtsen (som også var prosjektleder for NIFS’ kartleggingsprosjektet «45 + Å være voksen – og stamme» med økonomisk støtte fra Extrastiftelsen) og Tormod Stauri var jeg redaktør for boken. Lanseringen var på Eldorado bokhandel i forbindelse med foreningens årsmøtehelg. Programleder for boklanseringen var lærer Martin Johannessen ved Nyskolen i Oslo som også har sin egen blogg om pedagogiske verktøy, erfaringer og praksis fra skolelivet – og deling av kunnskap og erfaringer.

Bare to uker etter det første besøket hos TV 2 satt jeg i det samme studio med 19 år gamle Marie Mannes, som har løpsk tale. NIFS er opptatt av å rette søkelyset på den langt mindre kjente taleflytvansken. Omtrent like mange har løpsk tale som det er personer med stamming, det vil si rundt en prosent av den voksne befolkningen. Det er ikke vanlig at barn har løpsk tale som det er med stamming (rundt ti prosent av barn i småbarnsalder stammer).

Marie Mannes holdt et interessant og viktig innlegg om løpsk tale under sommerleiren for barn som stammer, Familieweekend som i slutten av juni ble arrangert av NIFS. I begynnelsen av september var NIFS vertskap for Nordisk seminar om stamming i Lillehammer. Hovedgjesten var den verdenskjente og høyst respekterte professoren og lærebokforfatteren Barry Guitar. Guitar leses av alle logopedstudenter i Norge og følger tradisjonen etter Charles van Riper, som «fant opp» logopedfaget på 1940- og 1950-tallet.

Ellers er det verdt å nevne foredrag for logopeder og logopedstudenter, ungdomsleir og kronikk i Dagsavisen om logopedbehandling.

Rammet av hjerneslag

Like før jul ble jeg lagt inn på Ullevål sykehus med hjerneslag i lillehjernen. Jeg hadde flaks og fikk ingen varige mén, men jeg skal ikke legge skjul på at det gikk en del tanker gjennom hodet den uken jeg var på sykehus.

For å oppsummere. Når det gjelder stammingen og hvordan jeg har det med den, er det først i år, i 2017 at jeg helt oppriktig kan si at jeg har blitt venn med stammingen min. Med det mener jeg at stammingen ikke lenger står i veien for meg, jeg kan være og jeg er akkurat den personen jeg oppfatter meg selv som. På denne bloggen, på NIFS-møter, i foredrag og på McGuire-møter har jeg i årevis snakket om hvordan jeg har erfart at stammingen har stått i veien for at jeg kunne være meg selv.

Jeg vet at jeg til tider har fremstått som navlebeskuende og selvopptatt med hensyn på hvordan jeg har hatt det med stammingen. Det er fullt forståelig. Jeg forstår at mennesker som har kjent meg i mange år før jeg begynte å eksponere meg i aviser, på tv og radio, påtok meg styreverv og åpnet meg i bloggformatet sier til meg at de ikke kjenner meg igjen. Men da ønsker jeg også å si tilbake at den personen de trodde de kjente den gang ikke fullt og helt var meg slik jeg opplevde det.

«Stamming er vel ikke så ille vel?», vil noen si. Ikke for utenforstående, nei. Men for mange av oss som stammer er det mye stigma og tabu knyttet til at man ikke klarer det 99 prosent av befolkningen tar som en selvfølge. Nemlig snakke flytende.

Til alle dere som sitter og er frustrerte og sinte, ikke gi opp! Vær god mot deg selv, hopp ut i det og vær deg selv! Det nytter, det kan jeg love deg!

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

RELEVANTE SAKER FRA NIFS:

NORDISK SEMINAR OM STAMMING, LILLEHAMMER 2017: Møter frykten for å bli venn med stammingen (Stamming.no)

Du kan kjøpe boken på denne siden (Stamming.no)

RELEVANTE PRESSESAKER:

Boken ble omtalt gjennom to avisintervjuer:

Framtida.no og Forskning.no

Se TV 2-intervjuer:

Stamming er fremdeles tabubelagt

Mange har løpsk tale uten å vite om det selv

Les kronikken:

Krever bedre logopedbehandling (Dagsavisen.no)

RELEVANTE BLOGGINNLEGG:

Slik stammet jeg i 2014

Slik stammet jeg i 2015

Slik stammet jeg i 2016

SE VIDEOREPORTASJE:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *