Ny bok om stamming

Norsk bok om taleflytvansker
NY: Den første boken i Norge som forteller om livet med stamming. FOTO: Abstrakt forlag

Hvorfor er det tabu å stamme? Hvordan preger stamming livskvaliteten? Svarene får du i boken «Ord til besvær – Livet med stamming» som er den første i Norge som forteller livshistoriene.

Endelig har noen satt ord på hvor frustrerende det kan føles når verden stopper opp fordi ordene ikke vil ut. Endelig har noen påtatt seg oppgaven å gi et dypere innblikk i hvordan stamming kan påvirke livskvaliteten til mange mennesker.

Det siste året har jeg vært på å skrive boken og ferdigstille den sammen med de to andre redaktørene, Are Albrigtsen og Tormod Stauri, i samarbeid med Abstrakt forlag. «Ord til besvær – Livet med stamming» utgis av Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) på Abstrakt forlag torsdag 2. mars med finansiell støtte fra Extrastiftelsen.

Boken lanseres på Eldorado bokhandel i Oslo lørdag 18. mars klokken 16:00. Programleder er Kristin Oudmayer fra Unicef Norge og forfatter av tre bøker om mobbing, samtale med tre av bidragsyterne i boken om deres livserfaring med stamming.

Første i Norge

Stamming er en ufrivillig rytmeforstyrrelse i talen i form av repetisjoner, forlengelser og blokkering av lyder. Vansker med taleflyten oppstår som regel i 2-5-årsalderen. Omtrent ti prosent stammer i småbarnsalder. De fleste slutter etter hvert å stamme, men rundt en prosent fortsetter å stamme i voksen alder, hvor de fleste er menn. For mange som stammer er stammingen tabubelagt. En skam over at man ikke snakker som andre, og over at man ikke snakker flytende slik de aller fleste gjør. Mellom 40.000 og 50.000 voksne mennesker i Norge stammer.

Dette er den første boken i Norge om hvordan det er å leve med stamming, og gir et unikt innblikk i hvordan det er å stamme hver dag, hele livet. Vi møter ni voksne 26 til 74 år, to kvinner og syv menn. Alle sammen har til felles at stammingen har virket inn på hele livsløpet og vært en hindring ved mange viktige valg, når det gjelder skole, studier, arbeidsliv, kjærlighetsliv, venner og familie. I boken forteller ni personer hvordan de har taklet stammingen på sin måte. Om sine personlige veier mot et felles mål: å få sagt det de vil si, slik de ønsker å si det. Men vi får også være med på oppturene. Øyeblikk med fremskritt og nærmere et liv med bedre taleflyt og økt frihetsfølelse.

I fire korte fagkapitler gir logopedene Hilda Sønsterud, Åse Sjøstrand og Karoline Hoff og sosiolog Bennedichte R. Olsen svar på sentrale spørsmål som: Hva er stamming? Hva er årsaken? Vi kan også lese om hvilken innvirkning stamming har på det sosiale og emosjonelle, og hvilke stigma som er knyttet til stamming.

Boken skal vekke interessen hos den allmenne leser om hva stamming er, både sett fra et faglig ståsted og hvordan det er å leve med stamming for den enkelte. Målgruppen er blant andre personer som stammer og andre som er interessert i problemstillingen, foreldre, lærere, barnehagelærere, logopeder, psykologer, PP-tjenesten i kommunene.

«Ord til besvær – Livet med stamming»

  • Are Albrigtsen, Tormod Stauri og Martin Aasen Wright (red.)
  • Abstrakt forlag
  • Utgis 2. mars 2017
  • Lansering 18. mars 2017 16:00-17:30 på Eldorado bokhandel, Oslo

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *