Slik stammet jeg i 2014

Martin Aasen Wright holder foredrag om stamming
FOREDRAG: Sammen med styreleder i NIFS, Bjørn Erik Sættem holdt jeg foredrag om stamming for logopedstudentene i Oslo. FOTO: Linn Stokke Guttormsen

Jeg trente på McGuire-teknikken hver søndag fra begynnelsen av januar til midten av mai. I høst har jeg vært med på å synliggjøre arbeidet til Norsk interesseforening for stamme (NIFS).

McGuire-støttegruppen i Oslo begynte med tre timers søndagstrening i fjor høst. Vi var en kjerne på fire stykker som hadde blitt kjent på McGuire-kurs som ville trene på teknikken og utvide komfortsonen. Min formkurve pekte kun én vei: oppover. Men tre timer hver søndag i ni måneder hadde sin pris. Jeg ble mentalt utslitt og trengte en pause. Det gjorde de andre, også. I høst har vi ikke møttes hver søndag.

Riktignok er det mye av den knallharde treningen som «sitter i blodet» fortsatt. Formkurven er fortsatt på et høyt nivå.

I april skrev jeg som journalist i Aftenposten en artikkel i Innsikt om hvilken innvirkning stamming kan ha på livskvaliteten. Min kollega og jeg lagde også en videoreportasje om min erfaring med stamming.

Motivasjon

Denne uken kom nummer fire av Stamposten, medlemsbladet til NIFS, ut til medlemmene. Det er det største (28 sider) nummeret jeg har laget – det fjerde i rekken.

Høsten har handlet mye om fine ord som motivasjon, mental trening og hvordan du kan overvinne frykten for å stamme. Suksess er motstykket til frykt. Den beste måten å jobbe med frykten på er å gi muligheten til å oppnå suksess. Vi frykter fremtiden på grunn av fortidens nederlag, mener David Shapiro. Stamming er forbundet med frykt, det er slik hjernen opererer, mener Lise Reitz. Shapiro stammet i sine drømmer og har klart å overvinne frykten for å stamme. Reitz er logoped og psykoterapeut.

De mener begge at stamming handler om dine egne negative tanker om å stamme. Shapiro og Reitz legger vekt på personens følelser om egen stamming i sin terapi. Klarer vi å snu de negative følelsene, spør de oss? Ja, klarer vi det? Vil vi det? Hva Shapiro og Reitz tenker og hvordan de jobber med personer som stammer, kan du lese om i dette nummeret. Fellesnevneren er at de tror på at mental trening kan hjelpe oss som stammer til å få et bedre liv.

Samtlige tilbakemeldinger fra logopeder, logopedstudenter og medlemmer på seminarene med Shaprio og Reitz har vært positive.

Foredrag

I høst har jeg sammen med andre i NIFS holdt foredrag for studentene ved universitetet i Oslo og for Akershus logopedlag. Vi har fortalt om vår egen stamming og gitt innspill til logopedene og -studentene. Vi er to stykker som skal tilbake til logopedstudentene i Oslo for andre gang på nyåret for å fortelle enda mer og svare på spørsmål. Studentene nærmest krevde det.

Er ikke det fantastisk? Statped kutter ned antall logopedstillinger, mens logopedstudentene vil lære enda mer om stamming og løpsk tale, fra oss som kan mest om stamming, vi som stammer.

NIFS er inne i en god flyt nå. Flere medlemmer, flere som deltar på arrangementer. Mer synlig i media (spesielt 22. oktober, den internasjonale stammedagen). Stor interesse fra logopedmiljøet.

Jo mer informasjon og åpenhet vi sprer om stamming, desto mer kan vi bryte ned tabuer og misforståelser. Og hva gir det oss? Mer selvtillit.

martin.aasen.wright@gmail.com

RELEVANTE PRESSESAKER:

Aftenposten Innsikt:

Som journalist i Aftenposten skrev jeg en artikkel om forskning på stamming. I tillegg ble jeg intervjuet om min egen stamming i en videoreportasje.

Tilbake til den første stammingen

Stamming-Aftenposten Innsikt-Martin Aasen Wright

RELEVANTE BLOGGINNLEGG:

Positiv mentalitet reduserer stamming

Slik bryter du ned stamming

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *