Positiv mentalitet reduserer stamming

Forsker og logoped David Shapiro i Oslo
MENTALTRENING: David Shapiro holdt foredrag om sitt kliniske arbeid med stamming i Oslo 11. og 12. oktober 2014 i Oslo. FOTO: Martin Aasen Wright

Stamming er ikke bare blokkeringer av ord og lyder. Stamming er en del av vår identitet, en egenskap vi kan forandre på ved hjelp av mental trening.

For en helg, dere! Dere vet hvem dere er, høstweekend-seminaret til Norsk interesseforening for stamme (NIFS) med amerikanske David Shapiro, professor i kommunikasjonsvitenskap og -vansker ved Western University i North Carolina, USA som hovedgjest var svært inspirerende og lærerikt.

Mur av negative følelser

For første gang har jeg sittet en hel helg og lært om hvordan vi som stammer kan jobbe mentalt for å overvinne frykten for å stamme. Stamming er et spørsmål om negative følelser som i for lang tid har fått vokse fritt, slik at opplevelsen av ikke å snakke som alle andre er en hemming i hverdagen.

Stamming kan for mange være forbundet med frykt, skam, ensomhet og destruktive følelser. Disse følelsene er det mulig å ta tak i, filleriste dem, og gradvis jobbe seg mot noe som oppleves som mye bedre og mer positivt.

Snu på problemstillingen

David Shapiro (60) stammer selv. Stammingen er nesten ikke hørbar lenger. I 37 år har han hatt sin egen kliniske praksis hvor han har hjulpet andre mennesker som stammer.

Han definerer ikke sine kliniske metoder som Den store løsningen for å få folk til å slutte å stamme. Han behandler heller ikke hver enkel klient likt, men individuelt. Det som er fellesnevneren er at Shapiro først blir kjent med personen ved å undersøke hva slags stamming vedkommende har og hvordan den påvirker personens liv, hvilke følelser som kan relateres til stammingen, og hva personen ønsker å oppnå.

David Shapiro kartlegger personen, ikke bare personens stamming. Gjennom behandlingen legger han vekt på hva klienten mestrer, ikke hva klienten mislykkes med. Et enkelt eksempel: hvis personen har 85 prosenten taleflyt og 15 prosent blokkeringer, griper Shapiro tak i det positive, med andre ord 85-prosenten.

Jeg har gått til behandling hos logopeder som fortalte meg hva jeg gjorde feil. Konsekvensen av det var at jeg gikk å tenkte på det jeg mislyktes med.

Skritt for skritt

Jeg er i utgangspunktet skeptisk til folk som forteller meg at «alt er mulig og her skal jeg fortelle deg hvordan du skal komme til toppen». Det har aldri fungert for meg. Slike mennesker putter jeg boksen «floskler», og går videre.

David Shapiro er annerledes. Han gjentok mange ganger i løpet av helgen at han ofte sa til sine klienter: «Ikke tro på hva jeg sier, tro på deg selv». Sagt med andre ord, ingen andre skal fortelle deg hva du skal gjøre for å overvinne frykten for å stamme. Du må tro på det selv.

Det er lettere å ta i mot gode råd når jeg selv kan velge hva jeg vil tro på.

Å jobbe med å bli mer veltalende, i betydningen fri for ekte stamming, er en mental prosess og et tidkrevende arbeid. Hvilken metode eller taleteknikk du velger å bruke, må du finne ut av selv.

Verdifull kunnskap

Så. Handler dette bare om stamming? Nei. Dette er et spørsmål om hvem vi er og hvordan vi kommuniserer. Vi er ikke bare en person som stammer, vi er jo så mye mer. Vi må være varsomme med å bli for navlebeskuende. Det er langt mer konstruktiv å prøve å forstå hvilken overføringsverdi det å jobbe mentalt med stamming kan ha for andre aspekter i livet.

Lærer du deg å tenke mer positivt om egen stamming, lærer du også å tenke mer positivt som menneske. Du er en mer positiv person.

Det er vel gøy å le, er det ikke?

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *