Pårørenderollen i podkasten Hverdagspsyken

Som gjest i podkasten Hverdagspsyken oppfordrer jeg til større åpenhet om alvorlig sykdom og psykisk helse, og hvordan det påvirker familielivet hjemme. Hverdagspsyken er en av Norges største podkaster, og retter søkelys på tabubelagte og stigmatiserte temaer om psykisk helse.

Hvordan er det å være pårørende når en av dine nærmeste trenger deg? Hvordan påvirker det både barn og voksne som er pårørende? Det er tema i den nyeste episoden av podkasten Hverdagspsyken, «Livet som pårørende».

Sammen med Anita Vatland, daglig leder i Pårørendealliansen, og programleder Jimmy Westerheim snakker vi om pårørenderollen, og hvor min historie som slagrammet småbarnspappa og hvordan det påvirket min familie er en sentral del av samtalen. 

Åpenhet med familien

Jeg forteller åpenhjertig og ærlig om hvordan de siste årene frem til jeg ble rammet av hjerneslag som 41-åring var preget av et sterkt ønske om å bli pappa og etablere egen familie, tapet av min egen far og en stressende og usikker jobbsituasjon. 

Hvordan så fremtiden min ut etter slag, og hvordan skulle småbarnslivet vårt bli nå? 

Etter min oppfatning er åpenhet nøkkelen til å håndtere alvorlig sykdom eller annen form for livskrise. Min oppfordring er å være åpen med seg selv og sine nærmeste en viktig og god start. At familielivet fungerer er avgjørende for å komme tilbake til en normalisert hverdag – og tilbake til arbeidslivet.

Mangler pårørendes helsevesen

Podkastepisoden peker også på flere samfunnsmessige utfordringer, som hvordan pårørenderollen kan påvirke oss praktisk, sosialt, fysisk og psykisk, hvordan det endrede samfunnet har utfordret vår kapasitet til å være pårørende for våre nærmeste, og at det mangler et forpliktende og helhetlig system i helsevesenet som ivaretar og hjelper pårørende.

En oppfordring til politikere er at det vil være samfunnsøkonomisk at pårørende har et konkret og systematisk helsetilbud enn at pårørende som i dag risikerer selv å bli syke og må gå ut i sykmelding.

Hverdagspsyken er en av Norges største podkaster, og har som formål å bryte ned tabubelagte og stigmatiserte temaer om psykisk helse på en ærlig og ekte måte. Podkasten lages av stiftelsen The Human Aspect.

LYTT TIL EPISODEN:

Apple Podcast:

Livet som pårørende

Spotify:

Undertegnede er programleder for podkasten Slagpappa, og likeperson for slagrammede barnefamilier i LHL Hjerneslag og Afasi.

martin.aasen.wright@gmail.com 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *