20 grunner til at du ikke vil ha fatigue

Fatigue etter hjerneslag
FATIGUE: Jeg har hatt fatigue etter hjerneslag, og tro meg, fatigue vil du ikke ha. Fatigue er ikke bare at du føler deg litt slapp, det er alvorlig. FOTO: Privat

Jeg blir provosert og oppgitt over dem som ikke tar koronapandemien på alvor. Det siste halvåret har det kommet flere nyheter om fatigue som senskade etter covid-19-sykdom eller alvorlig bivirkning etter koronavaksine.

Jeg hørte på nyhetene i dag at de første erstatningskravene etter skader på grunn av koronavaksinen er nå levert inn til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), ifølge NRK. Seks kvinner og en mann har søkt om erstatning etter å ha fått koronavaksine. De er mellom 40–89 år gamle.

En av senskadene etter vaksinen skal ha vært fatigue. 

Fatigue etter covid-19-sykdom

Tidligere i år skrev Forskning.no om en ny studie fra Kina om senskader etter gjennomgått covid-19-sykdom (korona). De vanligste plagene var muskelsvakhet og kronisk utmattelse (fatigue). BBC hadde i fjor et intervju med den 32-år gamle kvinnen Jade Gray-Christie som kunne fortelle om fatigue etter å ha hatt covid-19.

Jeg blir provosert og oppgitt over dem som ikke tar pandemien på alvor, og lytter til og følger helsemyndighetenes råd for å hindre spredning av smitte. Meg bekjent foreligger det ikke en komplett oversikt over hvilke senskader og hvor omfattende blant mennesker som har hatt covid-19, men det er grunn til å tro, slik jeg leser nyhetene at fatigue vil bli et sentralt tema.

Etter nyhetene om Astra-Zenica-vaksinen, har jeg forståelse for skepsis til den vaksinen, men jeg skjønner ikke helt dem som har en generell koronavaksine-skepsis. Hva er begrunner de det med?

Fatigue i 20 punkter

Kronisk hjernetrøtthet eller kronisk utmattelse, de medisinske definisjonene på fatigue varierer avhengig av sykdommen som skal ha forårsaket tilstanden. For den enkelte kan opplevelsen av fatigue være sammenliknbar på tvers av diagnosegruppe.

Innenfor slagfeltet omtales fatigue, eller kronisk hjernetrøtthet, som en tilstand kjennetegnet av energitomhet og utmattelse. Det skal liten fysisk eller mental anstrengelse til før personen blir utmattet. Utmattelsen kan være langvarig eller stadig tilbakevendende.

Jeg har hatt fatigue etter hjerneslag, og tro meg, fatigue vil du ikke ha. Fatigue er ikke bare at du føler deg litt slapp, det er alvorlig.

Du vil ikke ha fatigue, fordi:

 1. du risikerer å leve i lang tid i uvisshet om at du har fatigue, og hva den tilstanden gjør med deg og de rundt.
 2. du risikerer å miste livet slik du har kjent det frem til nå.
 3. du risikerer å få problemer med arbeidsgiver og NAV.
 4. du mister selvbeherskelsen, og blir ukontrollert sint og frustrert uten grunn.
 5. du ikke har den samme evnen som før til å snakke med andre og være i en dialog som du opplever som engasjerende og levende, alle må snakke etter tur.
 6. du føler at alt låser seg inne i hodet når folk snakker helt naturlig, dels overlappende og dels i munnen på hverandre, telefonen ringer og potetene koker over.
 7. du unnskylder deg selv og overfor de rundt med «men det er jo helt normalt i en vanlig, hektisk hverdag», inntil du innser at det skyldes en hjerneskade som kanskje alltid skal være der.
 8. du føler deg utilstrekkelig og til tider ubrukelig.
 9. du stenger folk ute av livet ditt, helt eller delvis for å få nok hvile.
 10. du ikke er den samme som før, du klarer ikke like mye som før, og du føler at du ikke er den samme personen som du kjente deg selv som.
 11. du er en merbelastning for din nærmeste familie, ektefelle, partner eller samboer, og barn.
 12. du må gjennom en lengre perioder med prøving og feiling på hva som er din nye energikapasitet, og den perioden krever mye av deg til å lære av deg selv og lytte til andre.
 13. du møter manglende forståelse for hva du kan gjøre og ikke gjøre.
 14. du møter manglende forståelse for hva som gir deg motivasjon og overskudd og hva som tapper deg.
 15. du mister motet av at mange timers søvn ikke gjør deg mer uthvilt.
 16. du blir lei av å måtte forsvare deg mot å bli oppfattet som lat og tafatt.
 17. du er usikker på fremtiden, og tenker eksistensielle tanker om «hva nå?».
 18. din fremtid avhenger av hva du selv kan gjøre med din situasjon, og den kampen kan være lang og hard.
 19. du garantert blir lei av alle som bare vil hjelpe deg litt, mens du egentlig har mest lyst til å være i fred.
 20. du vet at den harde, tøffe sannheten at dette er ditt liv, og det skal du leve best mulig slik du helst vil, og som gjør deg lykkelig.

Dette er min erfaring med fatigue gjennom mer enn tre år. Jeg har det betraktelig bedre nå enn den første tiden, men det har til dels sammenheng med en rekke gode og bevisste valg.

Undertegnede er styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo. Har du spørsmål, bare ta kontakt!

martin.aasen.wright@gmail.com 

WEBINAR:

Webinar om fatigue – den usynlige fienden (LHL Hjerneslag)

Min usynlige fiende etter hjerneslag tre år senere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *