Ny hjerneforskning om stamming

Logoped Siv Andresen om hjerneforskning
HJERNEAKTIVITET OG STAMMING: Doktorgradsstipendiat Siv Andresen skal undersøke hva som skjer i hjernen når vi stammer. Til studien trenger hun 40 frivillige personer som stammer. FOTO: Innsendt

Nå kan du bidra til spennende forskning om hjerneaktivitet og stamming.

Stipendiat Siv Andresen ved Universitetet i Bergen skriver på en doktorgradsavhandling om hjerneaktivitet under stamming, «Stamming: Hjerne, åtferd og nye utredningsstrategiar». Doktorgradsprosjektet er todelt; Andresen skal utforske hjernen til voksne som stammer ved bruk av MR-skanning, og designe utredningsverktøy for norske logopeder som arbeider med voksne som stammer. Andresen skal se på hjernens aktivitet ved bruk av MR-maskin, både når hjernen er i hvile og når personene snakker.

Til studien søker Andresen 40 personer i alderen 18-65 år som stammer og 40 kontrollpersoner (som ikke stammer). Man får først tilsendt et spørreskjema som man fyller ut hjemme. I MR-maskinen får man se bilder og skrevne ord og skal si høyt hva man ser enten alene eller i kor med Andresen sin stemme. Undersøkelsene som starter i august, foregår ved Universitetet i Bergen.

– Jeg vil gjerne finne ut mer om den individuelle variasjonen og om man kan se et mønster i denne. Dersom vi finner det, vil resultatene kunne brukes til å utvikle verktøy for å bedre kunne velge behandling som passer den enkelte som stammer. Mine funn vil jeg bruke for å prøve å finne verktøy for bedre behandling av personer som stammer, forklarer Andresen.

LES HELE INTERVJUET: Vil du være med i hjernestudie om stamming? (Stamming.no)

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *