Møter frykten for å bli venn med stammingen

Barry Guitar i Norge
MØTE FRYKTEN: Noe av det mest selvfølgelige og naturlige for oss mennesker er å snakke slik vi vil, men personer som stammer kjemper om det. Barry Guitar var hovedgjest under Nordisk seminar i Lillehammer, og foreleste om hvordan man best mulig kan takle stammingen. FOTO: Martin Aasen Wright

Den første helgen i september var jeg i Lillehammer på Nordisk seminar om stamming. Hovedgjesten var den verdenskjente Barry Guitar.

Når det kommer til stammingen min og hvordan jeg har det med den, var helgen i Lillehammer blant de aller mest inspirerende og engasjerende for min del. Bare det å få snakket med selveste Barry Guitar, var verdt turen. Innenfor denne verden (stamming) er Guitar et stort navn internasjonalt. Litt som The Beatles eller Pink Floyd i musikken.

Som leder av Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) hadde jeg det overordnede ansvaret for hele seminaret, som ble holdt på Scandic Hotell Lillehammer (gamle Lillehammer hotell). Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med Oslo logopedlag (OLL). Med gode lagspillere både fra styret i NIFS og OLL ble seminaret en suksess.

60 personer med stamming fra åtte forskjellige land deltok på seminaret. Arrangementet har lang tradisjon i Norden, og ble arrangert for første gang i 1969 med deltakere fra Sverige, Danmark og Finland, i Norge for første gang i 1980 på Leangkollen i Asker utenfor Oslo.

Barry Guitar er professor i kommunikasjonsvitenskap og -vansker og psykologi ved Universitetet i Vermont, og har en doktorgrad fra Universitetet i Wisconsin i 1974. Han underviser og veileder i klinisk behandling av stamming, og har skrevet flere lærebøker som også anvendes i stor grad ved norske logopedbehandlinger.

Tema for Nordisk seminar i Lillehammer var: Vær stolt av stammingen din. Og Barry Guitar hadde en oppfordring til alle som stammer: Bli stående i den fryktede situasjonen, ikke røm av sted, og bli venn med stammingen.

Undertegnede er styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS)

martin.aasen.wright@gmail.com

Du kan lese hele intervjuet jeg gjorde med Guitar for NIFS her:

Møter frykten for å bli venn med stammingen (Stamming.no)

Du kan se videoreportasjen her:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *